• Prøv Infomedia
  • Log ind
  • Kontakt

Flygtningedebattens vigtigste aktører


Phillip

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Da flygtningestrømmen nåede de danske motorveje, og Danmark sidenhen indførte grænsekontrol, var omtalen af den danske flygtningedebat på sit højeste i både Danmark og udlandet. Mange tog del i debatten for at trække den i en strammere eller mindre stram retning. Men hvem har været flygtningedebattens væsentligste aktører? Hvem har selvstændigt flyttet debatten mest mod højre eller venstre?

Den danske flygtningedebat har været den største politiske agenda, vi længe har set. Infomedia har derfor læst og analyseret 15.366 artikler fra de landsdækkende danske medier i perioden 1. august 2015 til 30. april 2016 for at blive klogere på, hvem der har haft størst aftryk på mediedagsordenen.

Flygtningedebattens vigtigste aktører er organisationer og politikere som Martin Henriksen, Inger Støjberg, Politiet, Dansk Flygtningehjælp og Røde Kors.

Model over aktørerne i flygtningedebatten, arrangeret efter relativ andel af omtale. Jo tættere på midten, jo større andel i debatten. 

V mest omtalte, DF mest toneangivende

Et kig på de mest toneangivende partier i medierne giver ét billede. Spørger man danskerne, får man et andet. Selvom Venstre er det parti, der er mest omtalt i forbindelse med flygtningedebatten, vurderer danskerne, at Dansk Folkeparti har været de mest toneangivende. Det er faktisk kun Socialdemokraternes og Alternativets omtaler og synlighed i medierne, der omsættes direkte til opmærksomhed i befolkningen.

Baseret på en survey blandt 1.000 danskere, der hver især har valgt op til fire partier, som de mener har været mest toneangivende i flygtningedebatten.

»Det er tydeligt, at DF er ”issue-owner” på flygtningepolitikken, selvom det er Venstre og Støjberg, der får størstedelen af medieomtalen«, siger analytiker og rådgiver Lasse Skjoldan, der står bag analysen.

DF har haft klareste aftryk på medierne

En af forklaringerne på, at DF står øverst på danskernes top-of-mind på flygtningeområdet er, at DF klart er det parti, som selvstændigt har trukket debatten mest mod højre, og samtidigt har danskerne foretaget en markant højredrejning. DF’s aftryk er målt ved at udvikle den såkaldte ”nettoeffekt”-score, som angiver hvor meget et parti, organisation, virksomhed, politiker eller person har trukket debatten mod enten højre eller venstre.

Hver artikel er blevet analyseret efter, om artiklen har en stram eller lempelig grundtone i forhold til flygtningepolitikken. Grundtone er defineret efter artiklens vinkler, aktører, og hvad budskabet er. Er grundtonen stram, har artiklen fået en score på +100. Er grundtonen lempelig, har artiklen fået en score på -100.

Som det fremgår af tabellen, har DF en score på +6,2. Det betyder, at DF har trukket grundtonen 6,2 point i en stram retning. Modsat Radikale Venstres -1,2, der betyder, at de har trukket grundtonen i en mindre stram retning.

»Selvom Venstre har opnået mest omtale, har Dansk Folkeparti haft størst effekt på flygtningedebatten. Det samme mønster viser sig blandt politikerne. Udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) overgår ikke bare sin formand i strammerkapløbet, men også de to mest omtalte Lars Løkke Rasmussen (V) og Inger Støjberg (V)«, fortæller Lasse Skjoldan.

Dansk Folkeparti topper altså strammeromtalen med Martin Henriksens klare udmeldinger om en strammere asylpolitik, mens de Radikale trækker debatten mest mod venstre.

NGO’er trækker debatten mest mod venstre

Danske organisationer, der har ønsket en mindre stram flygtningepolitik, har også været væsentlige aktører i debatten. Særligt Dansk Flygtningehjælp og Røde Kors har været med til at påvirke dagsordenen.

»Dansk Flygtningehjælp og Røde Kors har været blandt de mest agenda-påvirkende kritikere af regeringens stramninger. Faktisk er Andreas Kamm (Dansk Flygtningehjælp, red.) og Anders Ladekarl (Røde Kors, red.) de to enkeltpersoner foruden politikere, der har haft det største aftryk på debatten«, siger Lasse Skjoldan.

Andre aktører, som har nuanceret debatten er LO, Red Barnet og Dansk Industri. Dertil kommer internationale organisationer såsom FN, EU, UNHCR og Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Download analysens vigtigste konklusioner i et whitepaper.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

E-paper med 5 tips til den bedste medieovervågning

5 tips til den bedste medieovervågning