Boost-knappen er fristende. Det tager to klik, og du er i gang med din annoncering. Du kan sagtens bruge Boost, men hvis du vil have kontrol med dit budget – og opnå bedre resultater – får du mere ud af dine Facebook-kampagner, hvis du bygger annoncerne fra bunden.
Så du skal helst glemme alt om Facebooks Boost-knap, og bygge dine Facebook-kampagner fra bunden, og det lyder sværere, end det er. Men her får du en guide til, hvor du skal starte, så du får mest for pengene.
5 tips til at komme i gang med annoncering på Facebook
Vi begynder med et lille tip, inden du starter din annoncering:
Lad den organiske rækkevidde give dig den første omgang gratis.
En huskeregel er nemlig, at godt organisk indhold også vil performe godt som betalt. Derfor er det en god ide, at lade den organiske rækkevidde arbejde for dig, inden du bruger penge på at få indholdet længere ud.
Når det så er sagt…
Her får du 5 tips til at komme godt i gang med Facebook-annoncering:
1: Vælg kampagnens målsætning
Det allerførste, du skal gøre, er at finde ud af, hvad du gerne vil smide penge efter. Og det gælder uanset antallet af nuller i dit annoncebudget.
Hvad er formålet med din kampagne?
- Vil du øge kendskabet til dit brand?
- Have flere visninger på din video?
- Mere engagement på dit opslag?
- Eller vil du øge konverteringerne på dit website?
Når du arbejder med Facebook-annoncer, er der en række målsætninger, du kan vælge mellem.De kan – lidt firkantet – deles op i to kategorier: Brand awareness og performance.
Brand awareness dækker over mere bløde målsætninger som kendskab til dit brand, rækkevidde, interaktion og videovisninger. Mens performance er mere hårde målsætninger som trafik, konverteringer, leadgenerering og salg.
Din kampagnes målsætning skal hænge sammen med kampagnens budskab. Altså hvad er det, du gerne vil kommunikere? Og hvad vil du have ud af det? Det kan både være på det enkelte indholds budskab. Men ofte vil din kommunikation bunde i virksomhedens overordnede mål som at øge salg på en webshop eller få flere medlemmer.
Læs også: “Sådan måler du, om din Facebook-kampagne er en succes”.
2: Definér målgruppen for din kampagne
Det er helt sikkert ikke nogen overraskelse, at vi også skal snakke lidt om målgrupper.
Ligesom med al kommunikation, skal du også i din Facebook-annoncering være helt skarp på, hvem du gerne vil ramme. Eller fange. Eller have til at handle.
Din virksomhed har allerede en målgruppe. Men er det dem, din kampagne er tiltænkt? Eller skal du udbrede kendskabet til andre målgrupper? Er det eksisterende kunder? Eller potentielle?
Det skal du have styr på, inden du åbner Facebook Ads Manager, eller hvad du nu bruger til din annoncering (vi bruger selv Hootsuite Ads).
Der er tre måder, du kan tænke i målgrupper, når det kommer til Facebook-annoncer:
- Målgrupper baseret på Facebooks oplysninger om os som brugere
- Lookalike-målgrupper
- Brugerdefinerede (eller varme) målgrupper.
Målgruppe 1: Demografi, geografi og interesser
Den første måde, du kan definere din målgruppe på, er ved at basere målgruppen på demografi, geografi og interesser. Det er alt sammen oplysninger, som Facebook har om os. Det samme gør sig gældende med interesser (hvad vi som brugere har interageret med i vores feeds). Du kan vælge at ramme alle kvinder på Sjælland i alderen 25-35. Eller du kan gå efter unge mænd mellem 20 og 30, der har vist interesse i Pokemon Go.
Målgruppe 2: Lookalike
Den anden måde er lookalike-målgrupper. Du kan lave en målgruppe, der eksempelvis ligner dem, der allerede følger din side.
Når du arbejder med lookalike-målgrupper, ’kopierer’ Facebook en eksisterende målgruppe og laver en, der ligner den. Det kan give mening, hvis følgerne på din Facebook-side er relevante, og du gerne vil udvide kendskabet til din virksomhed.
Målgruppe 3: Brugerdefinerede (eller varme)
Og den tredje mulighed kalder jeg varme målgrupper, som du selv kan definere. De bygger på data, du allerede har i biksen, og samler en relevant målgruppe, som du allerede har fået ind i din fold.
Det kan være fordi, de har tilmeldt sig dit nyhedsbrev, er kunder, har besøgt dit website (husk din Facebook pixel!), set en video eller har interageret med indholdet på dine sociale medier.
De brugerdefinerede målgrupper er værdifulde. De giver dig nemlig mulighed for at køre performance-kampagner på personer, der har besøgt dit website, men ikke har foretaget et køb (du ved, de der sko fra Zalando, som du bliver ved med at se på Facebook, indtil du køber dem).
Bonusinfo
Du kan med fordel oprette alle dine kendte målgrupper på forhånd, sådan at du altid har dem, når du skal lave annoncer.
Hvis du rigtig vil gøre dine målgrupper succesfulde, så opret forskellige målgrupper under samme kampagne med samme indhold for netop at undersøge, hvordan dine målgrupper responderer på dit indhold? Og hvem du reelt set kan bruge?
3: Sæt en budgetramme for din kampagne
- Dagligt – betal x kr. om dagen løbende eller i en valgt periode.
- Livstid – betal x kr. i løbet af hele den valgte periode.
Dagligt budget
Når du arbejder med et dagligt budget, vælger du fx at betale 50 kr. om dagen – hver dag i den valgte periode eller løbende til du selv stopper annoncen. Facebook bruger så dit daglige annoncebudget på at optimere din kampagne til den definerede målgruppe.
Fordelen ved at bruge dagligt budget er, at du løbende kan holde øje med annoncen, justere og i givet fald slukke for den, hvis den ikke performer som ønsket – eller du har fået det ud af det, som du ønskede.
Livstidsbudget
Med et livstidsbudget sætter du penge af til hele kampagnens levetid. Her vælger du fx at betale 500 kr. for hele kampagnen, og så justerer Facebooks algoritme din kampagne, så du får mest muligt ud af dine penge i den valgte periode.
Du angiver således, hvor mange penge, du er villig til at bruge i løbet af kampagnens tid, og så forsøger Facebook at fordele forbruget af dit budget jævnt ud over din kampagnes levetid. Der er dog ingen garanti for, at Facebook bruger samme beløb hver dag, hvis resultaterne er bedre på nogle dage.
Du kan med fordel bruge livstidsbudget, hvis du har en kampagne med bestemt formål, der skal køre over en given periode. Her vil dine annoncekroner bliver fordelt og optimeret ud over kampagnens levetid.
4: Skab godt og relevant indhold
Der er desværre ikke en præcis opskrift på, hvordan du laver godt indhold til din kampagne. Men der er nogle retningslinjer, som kan tage dig ret langt.
Men først skal du beslutte, hvilken type annonce du gerne vil lave, og hvor den skal vises. Er det et billede? En video? En karrusel? Et link? Og derefter skal du tænke over, hvor din Facebook-kampagne skal vises. I feedet, i højre kolonne, på Facebook Marketplace eller i Facebook Stories?
Når det kommer til selve indholdet, er der tre ting, du skal huske, når du sammensætter din annonce:
- Dit visuelle element skal fungere som fluepapir.
- Din tekst skal være skarp (og kort).
- Din call to action skal være klar i spyttet.
Lad mig sætte lidt flere ord på.
Det visuelle fluepapir
Der er nogle regler, du skal have helt styr på, hvis din annonce overhovedet skal godkendes af Facebook. Det ene er dimensioner – det andet er tekst på dit billede.
Og så er der en regel om, at tekst på dit billede eller i din grafik max må fylde 20 % af billedet. Alt det kan du læse mere om i Facebooks egne guidelines.
Men dit billede, grafik eller video skal også fungere som fluepapir. Én ting er, at Facebook godkender din annonce, men din målgruppe skal også drages af den. Deres øjne skal sætte sig fast (for at blive i fluepapiranalogien).
Og her er et par tricks:
Brug kontrastfarver til den platform, du annoncerer i. Din målgruppe skal stadig kunne afkode, at det er dig, der er afsender, men hvis du fx annoncerer på Facebook, skaber du mere blikfang med en kontrastfarve til den blå. Det kunne være rød. Eller orange.
Og brug levende billeder. De performer typisk bedre end stillbilleder.
Skarp (og kort) copy
Ligesom du har nogle rammer for dit visuelle element, har du også nogle rammer for, hvor meget du må skrive.
Facebook har nogle regler for, hvor meget de forskellige tekster i din kampagne må fylde. Og det er ikke meget. Så din tekst skal være skarp. Og kort.
Når du laver din tekst, skal du sikre dig, at man kan se hele din tekst i feedet. Og det er en god ide at skrive de vigtigste ord først.
Klar call to action
Din call to action – den knap eller tekst, der får din modtager til at handle – er ret afgørende for din kampagne. Din call to action kan laves på to måder.
Du kan skrive din call to action i teksten til dit opslag med kampagnen. Enten først eller sidst for at få din målgruppe til aktivt at gøre noget. Fx ”Tilmeld dig og få vores nyheder direkte i din indbakke” eller ”Støt dyrene og gør en forskel”.
Eller du kan bruge Facebooks knap, der opfordrer til handling. De kan hedde: ”Tilmeld dig”, ”Læs mere”, ”Donér” eller ”Køb nu”.
En klar call to action beskriver præcis, hvad du vil have folk til at gøre.
5: Vurdér effekten af din kampagne – og optimer igen og igen
Dine annoncer kører, og det er tid til at se på, om du får det, du betaler for.
Når du arbejder med annoncering på sociale medier, kan du hele tiden optimere og justere. Den ene dag koster et klik 2 kr. – den næste dag 20 kr., og du kan altid skrue på knapperne bag din annonce.
Men du har smidt 500 kr. efter en kampagne – leverer den på din målsætning?
Hvis din målsætning er at få trafik til dit website, og din kampagne er blevet eksponeret til 20.000, men kun 3 har klikket, skal du justere din annonce.
Får du ikke det ud af dine annoncer, som du ønsker, må du prøve dig frem og finde ud af, om det er billedet, teksten, din call to action eller måske målgruppen, der skal skrues lidt på (ja, du kan sagtens ende med at have 10 eller 20 variationer af din annonce, og du kan få et par tips til, hvordan du tester og optimerer dine annoncer her).
Hvis din målgruppe rent faktisk har klikket sig ind på dit website, lever kampagnen op til din målsætning, men mon ikke det kan optimeres lidt mere? Så du får endnu bedre resultater?
Når du arbejder med annoncering på sociale medier, er du aldrig færdig. Du – og dine annoncer – kan hele tiden blive bedre.
Du er klar til din første Facebook-annonce
Du er nu klædt på til at gå i gang med annoncering på Facebook.
Faktisk er proceduren – målsætning, målgruppe, budgetramme, indhold og resultater – den samme, når du skal lave kampagner til andre sociale medier. Det er bare værktøjet, der er anderledes.
I Infomedia arbejder vi med Hootsuite Ads til annoncering for løbende at optimere kampagner og få maskimalt udbytte af vores annoncebudget.
Og ja, det tager længere tid at lave en ordentlig kampagne på Facebook end at trykke på Facebooks ’Boost’-knap. Til gengæld er dine resultater bedre. Og du har styr på, hvad du bruger dine annoncebudgetter på.
Det vil både du og din chef synes om.
Vil du høre mere om Social Media Management og Hootsuite?
Har du lyst til at høre mere om dine muligheder med social media management og Hootsuite, er du velkommen til at kontakte os for en uforpligtende snak.