• Prøv Infomedia
  • Log ind
  • Kontakt

#gyllegate: Another one bites the dust


Phillip

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Gyllegate er slut. Eva Kjer Hansen er gået af som Miljø- og fødevareminister, og Lars Løkke har foretaget en større rokade. Fra den 13. februar til den 1. marts blev Eva Kjer Hansen og #gyllegate nævnt næsten 26.600 gange på sociale medier. #dkpol blev tagget over 75.000 gange i samme periode, og Gyllegaten optog dermed over en fjerdedel af den danske politiske debat på sociale medier i perioden.

Vi har fulgt #gyllegate siden begyndelsen. Nedenfor får du et overblik over udviklingen af antal tweets, blog-posts og facebook-opdateringer, hvori Eva Kjer Hansen og #gyllegate eller dkpol er nævnt.

Grafik: Udviklingen af #gyllegate på Twitter

Den første opdatering, der brugte #gyllegate, blev postet om formiddagen d. 13. februar 2016. Alt tyder på, at den kom fra Alternativets Helene Hagel, der skrev:

Hurtigt derefter skrev Christian Poll, at der nok var en #gyllegate under opsejling, men det kom til at tage 10 dage, før gyllen for alvor blev spredt. Den 23. februar blev kritikken af landbrugspakken bakket op af syv forskere, der kaldte regnestykket bag pakken uholdbart. Mellem den 23. og 24. februar blev #gyllegate og Eva Kjer Hansen omtalt på sociale medier over 5000 gange, og det er selvsagt, at tonen var mere end fjendtlig.

Debatten rullede videre henover den 25. februar, hvor der både blev spekuleret i valg-udskrivning og Eva Kjers afgang som minister. Sidstnævnte blev en realitet den 27. februar, da hun valgte at trække sig. Dermed kunne #gyllegate langsomt løbe ud i sandet, mens brugerne på sociale medier kunne kaste sig over nyheden om ministerrokade, ministeransættelse og et nyt folketingsmedlem.

Under hele #gyllegate forholdte Eve Kjer Hansen sig tavs på sin i forvejen knap så aktive Twitter-profil. I perioden har hun været aktiv på sin Facebook-side, men hun lader ikke til at have debatteret #gyllegate på sociale medier, sandsynligvis for ikke at gøre sig selv til et endnu større mål for internettets meningsdannere. Til gengæld fandt SF hurtigt frem til et tidligere tweet af Eva Kjer, der påpegede at man ikke må lyve. Heller ikke af nød. Tweetet blev postet og repostet og udstillede Eva Kjer, ikke bare som utroværdig men som hyklerisk.

I minutterne efter Lars Løkke i en facebook-opdatering udnævnte sine nye ministre, forlod meningshaverne deres gylle-tweets og tog fat på at måle og veje de nytilkomne.

Grafik: Udviklingen af omtalen af de nye ministre i de 20 første minutter efter Lars Løkkes udmelding den 29. februar 2016

De politiske mediestorme og mediestorme i det hele taget, er umulige at kontrollere. Vi kan ikke længere tale om damage control og cover up, for som Benjamin Rud Elberth også skriver, er det blevet legitimt at skyde på ministrene – med alle skyts. Som det ses i den øverste graf, følger bølgen af #gyllegate med bølgen af #dkpol, så når de politiske bølger går højt på de sociale medier, tager de som regel et gidsel med sig. I dette tilfælde Eva Kjer Hansen og indenfor det seneste år har vi revset Kristian Jensen med plasterdebatten og den række skandaler, der til sidst blev navngivet Carl-Holst-effekten.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

E-paper med 5 tips til den bedste medieovervågning

5 tips til den bedste medieovervågning