skip to Main Content

Ja-siden mest synlig frem mod EU-afstemning

Frem mod EU-afstemningen om retsforbeholdet dominerede ja-siden det journalistiske stof i medierne, mens nej-siden dominerede debatstoffet.

Samlet set var der en overvægt af ja-omtaler i medierne frem mod EU-afstemningen om retsforbeholdet,. Dette skyldes især debatten om, hvorvidt Danmark fortsat vil kunne deltage i Europol efter et eventuelt nej ved folkeafstemningen den 3. december. Det var især i det journalistiske stof, ja-siden fik omtaler, mens nej-siden satte sig tungere på debatstoffet.

Grafik: Fordeling af ja- og nej-omtaler i medierne fra den 26. oktober til og med mandag den 23. november 2015

Medierne havde især interesse for beskæftigelses- og økonomipolitik i forbindelse med afstemningen. Det var også det dominerende emne i årets valgkamp til Folketinget og i politiske debatter. Indvandring- og integrationspolitik var også en et brandvarmt emne, hvilket skyldes den ekstraordinære flytningesituation i Danmark.

De tre største partier, Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne, var de mest synlige i medierne, men på Twitter løb Enhedslistens Pernille Skipper med førstepladsen som den mest synlige.

Se hele analysen om mediernes dækning af afstemningen om EU-retsforbeholdet.

Slutspurten

Ja-siden dominerer medierne helt frem til den 30. november. Den største ja-historie i slutspurten var den ny EU-aftale om Europol, som efter flere års tovtrækkeri kom i hus i torsdags efter fransk pres i kølvandet på terror-angrebene i Paris. Ja-partierne var hurtige til at gå ud og støtte ideen om et fælles anti-terrorcenter.

Under slutspurten skrumpede nej-sidens repræsentation i medierne. Nej-siden havde med andre ord svært ved at finde konkrete nyhedshistorier at hænge deres EU-skepsis op på.

Se analysen af slutspurten frem mod afstemningen den 3. december.

I samarbejde med DR Detektor blev begge analyser første gang publiceret i november og december 2015.

Back To Top