skip to Main Content

Præsidentvalgkampen: Løkke vs. Thorning

Folketingsvalget 2015 blev en præsidentvalgkamp. Socialdemokraterne og Venstre fyldte tilsammen mere end 55% af alle omtaler, begge med særdeles høje omtale-andele til partilederne Helle Thorning-Schmidt (60%) og Lars Løkke Rasmussen (57%). S trak sig mediemæssigt bedst ud af denne 1:1 kamp, hvilket med stor sandsynlighed gav vælgerfremgang til S og tilbagegang for V.

Mediernes indsnævring af valgkampen til primært to blokke, to partier og to personer havde betydning for resten af forløbet i valgkampen. For det første kunne DF stå i skyggen af S og V og nyde en mere fri rolle til selv at vælge og fravælge sine mediekampe. DF blev det næststørste parti med blot 9,7% af medieomtalen. For det andet medførte medie-indsnævringen til primært to partier, at der var mindre medietid til at fordele mellem de øvrige otte partier. Det var en fordel for dem, som allerede inden valgkampen havde en klart defineret og populær politisk profil, mens det var en klar ulempe for de partier, som allerede inden valgkampen var på vej ned og havde brug for tre ugers fornyet fokus på de gode historier for at vende de nedadgående meningsmålinger.

 Grafik: Fordelingen af omtale af partier og partiledere

De største vindere på valgdagen (DF, LA, Å, Ø, S) havde allerede fremgang i meningsmålingerne i månederne op til valgets start, mens de største tabere allerede var på vej ned (V, RV, SF, C). For det tredje gør denne begrænsning af sendefladen de resterende partier mere afhængige af de andre kommunikationskanaler, som et parti kan gøre brug af i en valgkamp. Eksempelvis kan Alternativets voldsomme fremgang hverken forklares med mediegennemslaget eller med en klart etableret positionering inden valgkampen. Alternativets kampagne har, som andre partier, været afhængig af de sociale medier, annoncering, virale videoer, events, gadeaktiviter, men også især performance i tv-debatterne samt direkte breve, underholdningsmedier, debatarrangementer, dør-til-dør aktivitet, flyers og sågar (måske) valgplakater mv. Det har været uden for rammerne af denne analyse at foretage en samlet effektmåling af alle de nævnte kanaler.

Se den fulde analyse fra september 2015, der er baseret på 7.048 omtaler og to grundlæggende måleparametre: Synlighed og PR-score.

Back To Top