fbpx

Social listening til en guldmedalje

IOC’s Rule 40 begrænser social media managers og marketingfolk verden over, når de skal lave content i forbindelse med verdens største sportslige event. Brands må ikke retweete atleterne, lykønske dem på Facebook eller nævne den brasilianske by i Instagram-posts, men hvis man er agil og lytter til samtalen, er det muligt at lave det perfekte tweet, billede eller Facebook-update.

I Danmark er der blevet delt tusindvis af tweets, Facebook-posts og billeder siden åbningsceremonien. Alt mens både danske og internationale brands laver kreativt content uden at træde IOC over tæerne.

IOC’s Rule 40 sætter nemlig begrænsninger for alle de brands, der ikke er officielle sponsorer ved legene, men der findes masser af eksempler på brands, der arbejder med, mod eller kommer omkring de mange restriktioner. Sponsorer får meget mere eksponering, men ikke-sponsorer konverterer til engagement i samme grad som sponsorerne.

Det perfekte eksempel er fra VM i 2014, hvor Snickers scorede på Luis Suarez, der bed en modspiller.

For at kunne tappe ind i eksisterende samtaler, er det vigtigt at overvåge sociale medier for at se hvilke topics, der bliver talt om i forbindelse med legene, og om dit brand kan koble sig på den samtale. Det kan være i forbindelse med en person, begivenhed eller en trend, som i eksemplet med Snickers, der var agile og reagerede på det rigtige tidspunkt.

Tuborg holder ØL 2016

På trods af Rule 40 er det muligt at lave godt content uden at nævne atleter, geografisk placering eller farven på den medalje, der hænger rundt om halsen på den atlet, du hepper på. Det handler om at repræsentere noget af det, et OL indeholder. Ambition, succes, vilje eller nationalitet. Derefter handler det om formidling.

Tuborg spiller på, at ØL minder utroligt meget om OL, og holder samtidig øje med de temaer, vi alligevel taler om på sociale medier. Der var blandt andet en del snak om, at vandet i en pool på mystisk vis var blevet grønt, og det har Tuborg udnyttet.

Det kan altså lade sig gøre at skabe noget lækkert content, selvom du ikke har brugt millioner af kroner på et sponsorat. Overvåger du sociale medier, er agil og kan reagere i realtime, er det muligt at engagere brugerne.

Guld til Nikes marketingteam

Nike er et andet oplagt – om end lidt kontroversielle – eksempel på, hvordan brands kan arbejde uden at bryde reglerne i Rule 40. De har år efter år bevæget sig lige på grænsen af, hvad brands kan tillade sig for at tjene lidt ekstra opmærksomhed i forbindelse med den olympiske ånd.

Ifølge Adweek har IOC passet på deres trademark i årtier, men da Nike i 1996 satte et par guldsko på dét års hurtigste fødder og fik millioner af tv-eksponeringer og efterfølgende en forside på Time, blev reglerne strammet for alle, der ikke er officielle sponsorer af OL. For det var Nike ikke i 1996.

Ved sidste OL i London 2012 kom Nike igen uden om et olympisk sponsorat, selvom det bar en del kontroverser med sig. Deres kampagne ”Find your Greatness” byggede på et patos om, at alle er i stand til at opnå ”greatness”, og at det ikke er reserveret til en bestemt by, men kan findes i hele verden. London, Ohio, London, Norge, Little London, Jamaica eller på London Hotel. Deres kobling til det års OL var både geografisk og følelsesmæssigt stærk, og ingen var i tvivl om, at det skulle ses I forbindelse med OL.

Men hvad kan vi lære af Snickers, Tuborg og Nike? Den absolut bedste inspiration, du kan finde til dit content, er ved at lytte til det, der allerede foregår på både sociale medier og i redaktionelle medier.

Download PDF

Udfyld formularen og du er klar til at downloade dette blogindlæg som PDF.

Medieovervågning
- vejen til indsigt

TEMPLATE

Download template til din kommunikationsplan