fbpx

EN AF OS afstigmatiserer psykisk sygdom

Overskrifter som ”Sindssyg øksemand dømt” sælger aviser. Men stigmatiseringen har alvorlige konsekvenser for de personer, der lever med en psykisk sygdom.

Her får du indblik i, hvordan Infomedias medieanalyser har hjulpet Landsindsatsen EN AF OS med at reducere andelen af stigmatiserende medieomtaler med 20 procentpoint på tre år.

Selvom 1 ud af 5 har en psykisk sygdom, er det stadig forbundet med fordomme at lide af skizofreni, angst eller depression, og konsekvenserne er mange for både den enkelte og samfundet.

EN AF OS vil afstigmatisere psykisk sygdom i Danmark, og et af deres indsatsområder er medierne.

”Sensationsprægede overskrifter om psykisk syge personer vedligeholder mange fordomme om, at personer med en psykisk sygdom er farlige. Manglende viden er typisk årsagen til, at personer med en psykisk lidelse bliver mødt med fordomme og stigmatisering. Vi vil ændre måden, vi taler om psykisk sygdom på, og det gør vi ved at dele viden dér, hvor det gør en forskel,” siger Johanne Bratbo, der er projektleder på Landsindsatsen EN AF OS.

johanne bratbo en af os

Johanne Bratbo, Projektleder, EN AF OS

En medieanalyse fra Infomedia i 2016 viste, at hele 54% af alle omtaler af psykisk sygdom var stigmatiserende.

En stigmatiserende artikel reducerer personer med en psykisk sygdom til deres diagnose – fx ”psykisk syg” eller ”den skizofrene mand”.

Det var en nedslående, men ikke overraskende, rapport, der landede hos sekretariatet en grå efterårsdag. Men den var også lige præcis dét, de skulle bruge for at påvirke mediernes dækning af psykisk sygdom.

”Medieanalysen blev en saltvandsindsprøjtning til debatten om stigmatiseringen af psykisk sygdom. Det blev vores belæg for at konfrontere de medier, der stigmatiserer personer med psykiske lidelser, og den har haft stor betydning for at formidle vores budskaber,” fortæller Johanne Bratbo.

EN AF OS lyttede til data, brugte medieanalysen som et værktøj og målrettede deres indsatser for at få medierne til at bringe et mere nuanceret billede af psykisk sygdom.

Og selvom de ikke er i mål endnu, har de på bare tre år gjort en forskel for, hvordan psykisk sygdom omtales i medierne.

En opfølgende medieanalyse i 2019 viste nemlig, at andelen af stigmatiserende omtaler af psykisk sygdom er reduceret med 20 procentpoint siden 2016.

tone i artikler psykisk sygdom
Stigmatisering i artikler om psykisk sygdom

Men hvordan kan et projekt med få medarbejdere nationalt og regionalt og relativt få midler påvirke mediernes dækning?

Her får du indblik i, hvordan en grundig medieanalyse og en benhård prioritering har skabt gode resultater for EN AF OS.

Kære journalist, tænk før du taster

Manglende viden er den største årsag til, at medierne tyr til stigmatiserende sprogbrug om personer med psykiske lidelser.

EN AF OS fokuserer derfor på at uddanne og informere journalister og journaliststuderende. Det har blandt andet resulteret i informationskampagner som ’Tænk før du taster’, der skal oplyse mediebranchen om konsekvenserne af stigmatisering – hele vejen fra journaliststuderende til chefredaktører.

Johanne Bratbo sætter flere ord på:

”Journalister skal naturligvis ikke vide alt om psykiske sygdomme, men det første skridt til at få nedbrudt de myter og barrierer, der er så skadelige, er at nå til en erkendelse af, hvor udbredte de forskellige former for psykiske lidelser er i vores samfund.”

Udover informationskampagner med gode råd til journalister, mødes Johanne Bratbo og hendes kollegaer også med repræsentanter fra medierne – i hånden har de medieanalysen fra Infomedia, der sort på hvidt viser problemets omfang.

“Den første medieanalyse gav os den nødvendige indsigt, og vi målrettede derfor vores kampagner mod de stakeholders, der havde kapacitet til at påvirke dialogen og dækningen i medierne. Vi har arrangeret paneldebatter med chefredaktører, afholdt temaarrangementer for organisationer som vores, og vi har taget fat i relevante personer på specifikke medier.”

Og det har vist sig at være effektivt.

”Vi trænger os på uden at være påtrængende – det er vores princip, når vi ønsker at rette op på den måde, medierne skriver om psykisk sygdom. Vi bruger vores daglige medieovervågning til at spotte artikler, der er unødigt stigmatiserende og retter kontakt til den journalist og chefredaktør, der er ansvarlig for artiklen,” fortæller Johanne Bratbo og uddyber:

”Vores udgangspunkt er, at det selvfølgelig ikke er intentionelt, men vi gør opmærksom på problemet og på, hvordan uheldig jargon kan fastholde de værste myter om psykisk sygdom.”

I foråret 2019 konfronterede EN AF OS Politiken.dk på baggrund af en specifik artikel, der var uheldigt formuleret.

Politiken.dk bragte – ligesom størstedelen af danske medier – stigmatiserende artikler om personer med psykiske lidelser.

Dialogen resulterede i en konstruktiv paneldebat på Folkemødet, og resultatet kunne allerede ses i efteråret.

Stigmatiserende artikler på Politiken.dk

I første halvdel af 2019 var 68% af artiklerne om psykisk sygdom på Politiken.dk stigmatiserende. Efter dialogen med EN AF OS var det kun 29%.

Casen med Politiken.dk er godt eksempel på, hvordan EN AF OS’ målrettede tilgang lader til at virke. Og det fører mere med sig.

”Vi bliver ofte kontaktet af journalister, der søger information og referencer, og ikke mindst casepersoner blandt vores mange fantastiske ambassadører, der selv har erfaring med psykiske lidelser. Vi har i flere sammenhænge samarbejdet med DR og andre TV- eller filmproducerende medier. Journaliststuderende er også rigtig flinke til at henvende sig. Det sker både til os i sekretariatet og til regionale koordinatorer i PsykInfo,og det er dejligt, at vi flere og flere bliver opmærksomme på vores sag,” fortæller Johanne Bratbo.

Ét samlet budskab på tværs af mange

Negative historier om psykisk sygdom fylder meget i medierne.

”Vi måtte erkende, at mediekulturen gør det mere krævende at komme af med de positive historier om personer med en psykisk lidelse, som ofte har status af solohistorier. Men det var et vigtigt fund i analysen i 2016, at når en interesse- eller hjælpeorganisation bliver nævnt, har historien en mere positiv vinkel,” fortæller Johanne Bratbo, der derfor kun kan anbefale, at organisationerne tænker mere offensivt i at tale med samlet stemme om vitale temaer på området.

”Vi har fokus på sagen, og vi deler al vores viden med organisationerne omkring os, så vi sammen kan ændre mediebilledet. Vi vil gerne skabe medejerskab, fordi vi alle har et ansvar for at nuancere debatten i medierne,” siger Johanne Bratbo.

EN AF OS samler alle relevante analyser og materialer på deres website, så alle med interesse for området har adgang til det samme skyts.

Og det kan have øget den fælles gennemslagskraft.

I 2016 var 20% af de artikler, der nævnte mindst en organisation, positive. I 2019 var tallet 31%.

Tone i omtaler af psykisk sygdom, når organisation er nævnt

I kødet på Ritzau

Selvom det ser lovende ud, er der stadig lang vej endnu mod en fordomsfri mediedækning af psykisk sygdom.

Den medieanalyse, der for et par måneder siden landede i Johanne Bratbos indbakke, viste gode resultater, men afslørede også en ny udfordring.

Ritzaus Bureau står for 1/3 af alle omtaler af psykisk sygdom i danske medier i 2019.

41% af dem er stigmatiserende.
63% er negative.

Til sammenligning er mængden af stigmatiserende artikler i de resterende medier 30%, mens andelen af negative historier er 33%.

Overblik over Ritzau artikler om psykisk sygdom mod øvrige artikler
Tone i omtaler af psykisk sygdom i Ritzau vs øvrige medier

Ritzau er altså en af de helt store syndere i stigmatiseringen af psykisk sygdom i medierne. Hvis EN AF OS for alvor skal afstigmatisere mediernes dækning af psykisk sygdom, skal Ritzau øverst på deres to-do-liste. Hvad de dog også er.

”Mere end en tredjedel af alle omtaler af psykisk sygdom bygger på Ritzau-historier, så det er klart, at vi har særlig interesse for dem. Det er typisk kriminalitetsstof, og vi kan tydeligt se, hvordan dramatiske begivenheder får nye overskrifter og på meget kort tid fylder mange flader,” siger Johanne Bratbo og slår fast:

”Nu vil vi bruge analysen fra 2019 til for alvor at gå i dialog med Ritzau.”

Succes bygger på research

EN AF OS har et beundringsværdigt formål.

Landsindsatsen vil afstigmatisere, hvordan du og jeg taler om psykisk sygdom. De vil ændre de indgroede fordomme, mange danskere har om personer med en psykisk lidelse. Og de er i gang med medierne, for medierne påvirker, hvordan vi ser på psykisk sygdom.

Med 20% færre stigmatiserende artikler på tre år er de godt på vej, og EN AF OS er et klokkeklart eksempel på, hvordan succes bygger på god research.

”Infomedias dybdegående medieanalyser gør os i stand til at påvirke sprogbrugen blandt de stigmatiserende medier, fordi vi med research i ryggen kan presse på for en fordomsfri og konstruktiv dialog om psykisk sygdom. Den opfølgende medieanalyse har i den grad vist værdien af at fokusere sine initiativer på grundig research,” afslutter Johanne Bratbo.

Vil du høre mere?

Har du lyst til at høre mere om hvordan medieovervågning og medieanalyser kan styrke jeres kommunikation og markedsføring?

Download PDF

Udfyld formularen og du er klar til at downloade dette blogindlæg som PDF.

Medieovervågning
- vejen til indsigt

TEMPLATE

Download template til din kommunikationsplan