Sådan laver du en god mediestrategi (med eksempel)

7 min. læsetid
Hvilke mediekanaler bruger du til at nå din målgruppe? Og hvad er grundlaget for det valg? Det vigtigste, når du laver en mediestrategi, er at basere den på data og viden om din målgruppe og dit marked. I dette blogindlæg ser vi nærmere på, hvordan du laver en god mediestrategi, og hvad du bør overveje undervejs.

Hvad er en mediestrategi, og hvornår har du brug for en?

En mediestrategi er en plan for, hvilke mediekanaler du skal bruge i din kommunikation og markedsføring. Nogle kalder det også en “medieplan” eller “kanalvalg” (kært barn har mange navne). Uanset hvad du kalder det, kan du se det som et værktøj, der hjælper dig med at nå din målgruppe på en effektiv måde.

Typiske situationer, hvor du kan have gavn af en mediestrategi og -plan, er:

  • Du har fået til opgave at øge din virksomheds synlighed og brand awareness på markedet.
  • Du har for nylig opdateret din marketingstrategi og sat specifikke marketingmål, f.eks. at øge trafikken til din webshop eller øge salget med en kampagne.
  • Din konkurrent har foretaget et træk, der truer din markedsposition, og du er nødt til at reagere.
  • Når du lancerer et nyt produkt eller en ny ydelse, hvor det er vigtigt at nå den rigtige målgruppe på en effektiv måde.
  • Der opstår en situation, som truer virksomhedens omdømme, f.eks. en uheldig udtalelse fra en talsperson eller beskyldninger om greenwashing.

Fælles for ovenstående situationer er, at for at få succes har du brug for at vide, hvilke kanaler der er bedst egnede til at nå din målgruppe, og hvordan budskaberne skal udformes for at leve op til de enkelte kanalers rammer.

Sat på spidsen: En pressemeddelelse vil sandsynligvis ikke fungere lige så godt på TikTok, og en tekst skrevet til LinkedIn vil ikke nødvendigvis fungere lige så godt som et manuskript til en radioreklame.

En mediestrategi kan hjælpe dig med at vælge de kanaler og platforme, hvor din målgruppe befinder sig, og designe budskaber og indhold, der rammer plet.

Hvad bør en mediestrategi indeholde?

Det vigtigste, når du laver en mediestrategi, er at basere den på fakta og viden om din målgruppe og dit marked.

Mediestrategien vil dermed hjælpe dig med at nå din målgruppe effektivt og nå de kommunikations- eller markedsføringsmål, du har sat dig – fordi dataene har vist dig, hvilke mediekanaler og platforme der er bedst egnede, og hvilke budskaber du skal bruge for at nå din målgruppe.

Nedenfor er en oversigt over de vigtigste komponenter i en mediestrategi. Hvordan du rent faktisk laver din mediestrategi gennemgår vi I næste afsnit (3 trin til en god mediestrategi).

De vigtigste komponenter i en mediestrategi er:

Målsætninger: Definer konkrete, målbare mål for din mediestrategi. Det giver dig en klar retning og en klar ramme at arbejde med – og evaluere resultaterne ud fra.

Målgruppe: Undersøg og forstå din målgruppes demografi, adfærd og medievaner. Det er afgørende for at sikre, at strategien giver genlyd og når ud til de rigtige mennesker.

Mediemix: Vælg kanaler baseret på din målgruppe- og markedsindsigt. Overvej, hvilken kombination af traditionelle, digitale og sociale mediekanaler der vil nå ud til og påvirke din målgruppe effektivt.

Nøglebudskaber: Definér et eller nogle få nøglebudskaber, og lad det være den røde tråd. At skabe et overbevisende, konsekvent budskab, der er i overensstemmelse med din målgruppes behov og interesser, er nøglen til at skabe engagement og rækkevidde.

Budgetfordeling: Fastlæg et realistisk budget, og fordel ressourcerne på den måde, der giver mest mening (med plads til justeringer) for at sikre, at din strategi kan gennemføres.

Handlingsplan: Lav en konkret plan for implementering, måling og optimering af mediestrategien. Det vil være afgørende for at omsætte de strategiske elementer til målbare resultater.

3 trin til en god mediestrategi

Medieplanlægning kan være en udfordring, især hvis det er første gang, man gør det, eller hvis der er mange kanaler og budskaber at holde styr på. Heldigvis er der klare, strukturerede måder at gøre det på, som både hjælper dig med at huske alt det, der skal huskes, og som gør processen meget nemmere.

Trin 1: Indsaml data om din målgruppe og dit marked

Det første, du har brug for, når du skal lave en god mediestrategi, er indsigt i din(e) målgruppe(r) og dit marked. Og det bedste sted at få indsigt, når man skal vælge mediekanaler, er fra medierne selv.

Brug de statistikker, du har til rådighed, f.eks. via sociale medier, Google Analytics, dit CRM-system og lignende. Og hvis du vil gå et skridt videre, kan du bruge medieanalyse.

Med medieanalyse får du relevant indsigt i, hvad der sker i redaktionelle og på sociale medier, eksempelvis:

  • Målgruppe: Hvilke målgrupper der er de mest rentable for din virksomhed at kommunikere til, og hvad der kendetegner dem.
  • Gennemslagskraft: I hvor høj grad dine budskaber kommer igennem.
  • Medier: Hvilke medier og journalister der dækker din organisation, talspersoner eller relevante emner.
  • Geografi: I hvilke dele af landet eller verden er mediedækningen og interessen for dine budskaber størst?
  • Talspersoner: Når virksomhedens ambassadører ud med deres budskaber, og til hvem?
  • Konkurrenter: Hvor ofte og i hvilke sammenhænge får konkurrenterne medieomtale?
  • Kvaliteten af omtalen: Mængden af medieomtale er én ting, men hvor relevant og værdifuld er omtalen?

Må vi friste med frisk inspiration?

Pift indbakken op med tips og tricks, gode råd og ny viden om PR, kommunikation og marketing. Tilmeld dig vores nyhedsbrev i dag.

Trin 2: Vælg kanaler og definer mål

Når du har et fuldt overblik over (for ikke at sige indsigt i), hvem din målgruppe er, hvor de er, og hvad deres behov og præferencer er, er det tid til at vælge kanaler og sætte mål. Det handler ikke om at vælge en enkelt kanal (medmindre det er det, dataene fortæller dig, at du skal gøre), men om at finde et godt mediemix og bruge det effektivt.

Det kan være en blanding af moderne digitale medier (f.eks. onlineaviser, sociale medier, podcasts og webinarer) og mere traditionelle kanaler (f.eks. nichemagasiner, radio og billboards).

Du skal selvfølgelig basere det på de tal, du lige har indsamlet, men derudover er der nogle overordnede faktorer, du bør overveje:

Hvordan vil du måle succes?

Hvad er målet med arbejdet? Vær specifik, når du definerer succes, og sørg for, at det er målbart – og at du har værktøjerne til at måle det. Forskellige kanaler vil have forskellige metrics. For eksempel vil du måske gerne have, at din virksomhed bliver nævnt x antal gange i en bestemt avis, eller at din podcast opnår en procentvis stigning i antallet af lyttere. Vælg KPI’er, der understøtter de overordnede mål.

Hvordan vil du prioritere de forskellige kanaler?

Det er ikke nødvendigvis sådan, at alt skal ske på én gang. Måske er der én kanal, der skiller sig ud som den vigtigste og skal være hovedfokus i de første tre måneder. Det er en god idé at prioritere de kanaler, du vælger, f.eks. ved at kalde dem “Fase 1”, “Fase 2” osv.

Hvilke ressourcer har du til rådighed?

Økonomiske ressourcer – I hvor høj grad kan du regne med at nå ud via reklamer, sponsorater eller andre betalte kanaler? Og omvendt, hvor stor en del af indsatsen skal lægges i organisk (earned) synlighed? Svaret på dette vil have direkte indflydelse på, hvilke (og hvor mange) kanaler du skal vælge, så tænk over din budgetallokering, når du udformer din strategi.

Menneskelige ressourcer – Hvor mange hænder kan arbejde på hver mediekanal? Det kræver mere at sprede de rigtige budskaber på tværs af mange kanaler. Hvis der f.eks. er få hænder og mange sociale mediekanaler, kan det være en god idé at bruge et værktøj til social media management og social listening. Men husk, at selv om din målgruppe bruger mange forskellige platforme, er det måske ikke hensigtsmæssigt at være tilstede på dem alle – ikke hvis det går ud over kvaliteten af indholdet.

Tid – Vær opmærksom på dit tidsperspektiv, når du sætter dine mål og vælger dit mediemix. Opdel det i kortsigtede og langsigtede mål. For eksempel kan det kortsigtede mål være at etablere en profil og en konsekvent frekvens på en ny social platform, mens det langsigtede mål er at få et bestemt antal følgere og øge frekvensen fra X indlæg om ugen til Y indlæg.

Ekspertise – Har du og dit team den nødvendige ekspertise til at få succes med de kanaler, I vælger at fokusere på? Kender du til budstrategier inden for annoncering, eller har du erfaring med at afholde webinarer? Hvis ikke, kan det være en god idé at tage højde for nogle kurser og uddannelser eller starte et samarbejde med nogen, der har den nødvendige ekspertise.

Trin 3: Formuler dine nøglebudskaber

Nu hvor du har defineret dine overordnede mål, lært din målgruppe at kende og valgt de kanaler, du vil bruge til at nå dem, er det tid til at formulere et eller flere nøglebudskaber. Disse ord vil være din rettesnor fremover og vil hjælpe dig med at designe indhold til de forskellige kanaler.

Eksempel

En konsulentvirksomhed, der har specialiseret sig i at træne virksomheder i at effektivisere deres arbejdsprocesser og øge produktiviteten, brugte dette nøglebudskab i deres mediestrategi:

“Vi hjælper virksomheder med at spare op til 40 % af deres udgifter ved at reducere tidsforbruget og effektivisere arbejdsprocesserne.”

Budskabet er målrettet virksomhedsejere og ledere (deres målgruppe), som ønsker at effektivisere og reducere omkostningerne (deres målgruppes udfordringer/pain points). Formuleringen er kortfattet, fremhæver en konkret fordel, som er relevant for målgruppen, og er let at tilpasse til de kanaler, som bureauet bruger (sociale medier, e-mailmarketing og fysiske events).

Ikke alt kan planlægges. Giv plads til justering

Nu hvor din mediestrategi er klar, er det tid til at komme i gang.

Eller er det?

Som vi allerede har konstateret, er medielandskabet i konstant forandring. Teknologien udvikler sig, nye mediekanaler og -platforme dukker op, og forbrugerne ændrer deres købsadfærd. En mediestrategi, der fungerer godt i dag, vil ikke nødvendigvis fungere lige så godt i morgen. Derfor er det vigtigt, at din strategi og plan har plads til at blive justeret.

Det kan f.eks. betyde, at det overordnede hovedbudskab skal ændres, fordi den situation, din organisation befinder sig i, pludselig ser anderledes ud. Eller det kan betyde, at budgettet skal fordeles anderledes, fordi en kanal viser sig at være mere effektiv end en anden.

Den slags er svært at forudsige. Så faciliter læring og tilpasning – så gør du det også lettere for dig selv at udnytte nye muligheder, når de opstår.

Lav en lille handlingsplan for implementering, måling og optimering. Som nævnt i Trin 2, kan det være en god idé at prioritere de forskellige kanaler eller projekter. Du kan f.eks. planlægge for et år og opdele det i faser på 3 eller 6 måneder.

Husk også at beslutte, hvor ofte du vil måle resultaterne (er det en gang om måneden eller er hvert kvartal nok?), og ikke mindst – sæt en dato eller to for evaluering af resultaterne, så du kan justere strategien undervejs.

Mediestrategi kort fortalt

En mediestrategi hjælper dig med at vælge de kanaler og platforme, hvor din målgruppe befinder sig, og med at designe budskaber og indhold, der vækker genklang. En god mediestrategi bør være baseret på data om din målgruppe og dit marked. Dataene viser dig, hvilke mediekanaler og platforme der er bedst egnede, og gør det lettere at formulere budskaber, der både når ud til din målgruppe – og understøtter dine overordnede mål.

Læs også

Kontakt os

Vil du vide mere om mediedata og -analyse? Kontakt os for en uforpligtende snak.

Download PDF

Udfyld formularen og du er klar til at downloade dette blogindlæg som PDF.

Medieovervågning
- vejen til indsigt

Må vi sende frisk inspiration til din indbakke?

Med din tilmelding takker du ja til at modtage nyhedsbreve og invitationer til webinarer i din indbakke fra Infomedia A/S. Vi passer godt på dine personlige oplysninger og du kan til enhver tid afmelde dig igen. Du kan læse mere i vores privatlivspolitik.

TEMPLATE

Template til din mediestrategi

Vidste du at ...

Du kan downloade alle vores blog posts som PDF-filer og læse dem i ro og mag, når du har tid.

DOWNLOAD GUIDE

Guide til AI-drevet medieovervågning

DOWNLOAD medieanalyse

Medieomtalen af Folkemødet 2024

DOWNLOAD E-BOg

Fra medieomtale til markedsindsigt

Medieovervågning
- vejen til indsigt

DOWNLOAD E-BOg

Fra medieomtale til markedsindsigt

DOWNLOAD guide

Download vores guide til Social Media Management

DOWNLOAD medieanalyse

Medieomtalen af Folkemødet 2024

DOWNLOAD E-BOg

Fra medieomtale til markedsindsigt

TEMPLATE

Download template til din kommunikationsplan