• Prøv Infomedia
  • Log ind
  • Kontakt

Danmarks omdømme til debat


Phillip

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Vejret var med til at vise Danmark fra sin smukkeste side på Folkemødet i Allinge lørdag formiddag, hvor Inger Støjberg (V), Kim Graugaard (DI) og Michael Jarlner (Politiken) mødtes til en snak om Infomedias seneste analyse af flygtningedebattens effekt på Danmarks omdømme. En analyse, der på forhånd havde skabt debat med en hovedpointe om, at det danske omdømme i udlandet er intakt på trods af kritisk omtale af de danske stramninger på flygtningeområde det seneste år.

Vi skal passe på vores gode ry

Spørgsmålet er så, om integrationsminister Inger Støjberg ville have kommunikeret anderledes i flygtningedebatten velvidende, at Danmarks omdømme ikke har lidt skade i udlandet? Det umiddelbare svar er nej, men selvfølgelig har vi lært noget, mener Inger Støjberg. Ifølge hende, er det, at vi er first movers på et område, ikke med til at skabe et dårligt omdømme. Det er i højere grad andres udlægning af den førte politik, der kan puste til ilden.

Det er dog ikke medierne, der har overdramatiseret i hele debatten – de har blot gengivet, hvordan virkeligheden ser ud, mener Michael Jarlner.  Ifølge ham gengiver medierne den førte politik, men de kan ikke holdes ansvarlige for de følelser, det fremkalder. Han deler dog opfattelsen af, at befolkningen i udlandet ikke går så højt op i flygtningedebatten, og at de først og fremmest spørger til vindmøller, Borgen og Birgitte Hjort Sørensen, som opfattes som meget positivt – men det er mere på trods af regeringens politik, og ikke på grund af den.

Kim Graugaard deler også opfattelsen af, at Danmarks omdømme som sådan ikke er skadet, men han mener, at vi skal passe på, at kritikken ikke sætter sig. At Danmark har et godt omdømme blandt almindelige mennesker, betyder ikke, at vi skal være ligeglade med den omtale, der kommer. Det kræver en reaktion, og at man tager til genmæle overfor kritikken. Hvorfor skulle der ellers være brug for PR-folk, spurgte han under debatten.

Dansk erhvervsliv står stærkt

Mens udlandet stadig synes godt om Danmark, er vi selv blevet mere kritiske – i hvert fald ifølge Infomedias analyse der viser, at danskerne er blevet mindre stolte af at være danske. Den holdning delte de fleste af de fremmødte dog ikke, hvor en håndsoprækning viste, at de fleste stadig er stolte af deres land.  Det undrer ikke Kim Graugaard, der mener, at det kan være svært at måle lige præcis stolthed, for der er mange parametre, der spiller ind, og der er mange ting at glæde sig over som dansker. Dansk erhvervsliv står næsten stærkere end nogensinde i udlandet, hvor man kigger meget til de områder, hvor vi er nyskabende.  På et nyligt besøg i New York var der eksempelvis stor interesse for blandt andet Bjarne Ingels og grøn omstilling.

paneldebat-folkemoede-2

Kim Graugaard advarer dog mod, at vi taler os ned i et hul. Det er dårligt for debatten i forhold til at tiltrække udenlandsk arbejdskraft, hvilket vi får stor brug for de kommende år. Alle har derfor en interesse i at fortsætte med at fortælle de positive og ikke mindst nuancerede historier om Danmark, så debatten kan foregå på et så retvisende grundlag som muligt.

Paneldebatten blev afrundet med en gennemgang af analysens vigtigste konklusioner. Du kan downloade analysen af den danske flygtningedebat her.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

E-paper med 5 tips til den bedste medieovervågning

5 tips til den bedste medieovervågning